Odla vitlök – En steg-för-steg guide

Odla vitlök – En steg-för-steg guide

Om du vill odla din egen vitlök är hösten den bästa tiden att plantera, från september till november. Du kan dock även plantera på våren. Hemodlad vitlök har ofta en mildare och finare smak än den du köper i butik, vilket gör det extra givande att odla själv.

För att undvika problem med jordsjukdomar är det bäst att köpa vitlök i trädgårdshandeln, istället för livsmedelsaffären. Vitlök som säljs för konsumtion kan bära med sig sjukdomar som påverkar jorden och därmed dina framtida odlingsmöjligheter, även om det inte är farligt för dig. Vitlök är en härdig växt som tål vintern bra, men se till att jorden inte är för blöt då den inte gillar överflödig fukt.

Steg 1: Förbered jorden

Börja med att jordförbättra din befintliga jord. Blanda in kompost eller planteringsjord för att göra jorden lucker och mer genomsläpplig. Detta hjälper vitlöken att utvecklas bättre och undviker att jorden blir för kompakt.

Steg 2: Tillför näring

Vitlök behöver näringsrik jord för att växa bra. Du kan tillföra kogödsel, som du kan köpa på säck, eller hönsgödsel enligt rekommenderad dosering. Näringsämnena ger vitlöken en bra start och främjar en stark tillväxt.

Steg 3: Plantera vitlöken

Dela vitlöken i klyftor och plantera varje klyfta cirka 5-10 cm djupt, med 15 cm mellanrum mellan varje klyfta. Kom ihåg att den spetsiga sidan av klyftan ska vara uppåt. Detta är viktigt för att löken ska kunna rota sig på rätt sätt.

Steg 4: Vattna och låt vitlöken växa

När du fyllt igen fårorna, vattna jorden ordentligt. Därefter kan du låta vitlöken klara sig själv under vintern. På våren kommer den att börja växa, och då kan du börja gödsla och vattna regelbundet. Fortsätt med detta fram till juli, augusti eller september, beroende på när bladen börjar vissna – detta är tecknet på att vitlöken är mogen och redo att skördas.

Steg 5: Skörda och förvara vitlöken

När vitlöken är skördad bör den torkas ordentligt. Knyt ihop de torkade lökarna i knippen och häng upp dem på en torr, luftig plats. På så sätt kan du lagra din vitlök länge och njuta av skörden under hela året.

Köp vitlök i trädgårdshandeln

Vitlök finns tillgänglig i trädgårdsbutiker från slutet av september. Där kan du välja bland flera sorter av hög kvalitet och plocka ihop en mix som passar dina odlingsbehov.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *